Quantcast
Channel: Living by Miriam
Viewing all 712 articles
Browse latest View live

Allergiframkallande smink till barn?

$
0
0
GP avslöjar här att flera produkter riktade till barn innehåller förbjudna och allergiframkallande ämnen. Barn ska visserligen inte sminka sig så det blir en liten konstig kontrast. Det är ju lätt nu att säga och tänka att vår tjej inte ska få sminka sig förens hon är 13år, men verkligheten ser annorlunda ut. Jag kan nästan tycka att det borde regleras mer från skolor. Det blir en samhällsfråga, precis som det här med kläder och märken. Men om vi ska återgå till frågan.

Smink till barn innehåller förbjudna och allergiframkallande ämnen.


Undersökningen har gjorts genom att kommuninspektörer i 95 kommuner i samarbete med Läkemedelsverket tagit stickprover på över 800 produkter i 470 butiker runtom i landet. 

Bland de undersökta produkterna finns sminklådor för barn, tillfälliga tatueringar och halloween-smink.
I 32 produkter hittades otillåtna ämnen, bland annat allergiframkallande konserveringsmedel och färgämnen. Nästan hälften (49 procent) av produkterna hade olika brister i bland annat varningstexter och funktionstexter. Var tionde produkt hade ingen eller bristfällig innehållsförteckning och 8 procent av produkterna hade varken varningstexter eller beskrivningar av hur produkten ska användas.

Källa: Läkemedelsverket.


Jag kan förstå om barn vill sminka sig till Halloween och kanske som påskkärring osv. Då kanske man kan låna av de vuxna, förutsatt att man som vuxen också använder sig av bra produkter. Som påskkärring så funkar ju t.ex. Maria Åkerbergs läppstift på kinderna och en vanlig kajal som fräknar.

 Ju billigare smink desto större risk att det är av sämre kvalité. Saknas märkning och innehållsförteckning helt så kan man nog räkna med att de har något att dölja. Fundera också på vilken butik man köper i? Är det en sån där "billig skräp butik" eller en mer seriös butik som kan svara på frågor om innehåll och märkning? Du har som konsument makt att välja, ta tillvara på den.


foto: Maria Åkerberg 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Markduk eller inte?

$
0
0
När jag fixade i ordning vårar växthus för ca 5 år sedan så gjorde min man odlingslådor. Dessa täckte jag med markduk eftersom man läser att det är "så man ska göra". Nu när det gått några år så måste jag säga att jag mest är irriterad på denna markduk/väv. Den revar sig och släpper ifrån sig massa långa plasttrådar, så känns det inte riktigt rätt med plast. Den är också jättemysig för mördarsniglar att bo i. Så nu när odligslådorna ska bytas ut mot nya pallkragar så tar jag bort den. Det kanske är dumt.
Vilken är er erfarenhet med markduk? Har ni provat tidningar eller wellpapp i botten? Det tänkte jag testa nu i de nya pallkragarna. Vill ni se mer följ mig på Instagram där lägger jag upp filmer under Mina händelser.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Att få bort sköljmedelslukt

$
0
0
Jag köper mycket kläder begagnat och den stora nackdelen med detta är att det ofta stinker skölj och tvättmedel. Jag förstår inte att folk använder så mycket av det. Jag tror man bygger upp en tolerans mot lukten och använder mer och mer.
Visste du att sköljmedel inte rekomenderas på bland annat frottéhanddukar då det försämrar funktionen? Sköljmedel innehåller kemikalier och hormonstörande ämnen vilket man ska vara extra försiktig med till barn som växer. All den där lukten är som "billig" parfym och just billigt brukar vara skadligt. Man använder syntetiska kemikalier som ska efterlikna de riktiga naturliga dofterna som t.ex. lavendelolja som är dyrare. Sköljmedel fyller ingen funktion för dina kläder, det bara skadligt för dig, dina barn och miljön. Fler jag pratat med upplever att deras barn får röda utslag av parfymerat tvättmedel och sköljmedel. Vissa tror även det finns kopplingar till allergi.

Den aktiva substansen i sköljmedel är katjonaktiva tensider som ger ett mjukt och fylligt grepp och är hydrofoba det vill säga avvisar vatten. Om man använder sköljmedel kan man få bort en del av den statiska elektricitet som uppstår i syntetmaterial till exempel polyester- och akrylfiber. Naturfibrer absorberar fukt, vilket gör att de inte blir statiska. (wikipedia)


När jag har försökt hitta en bra lösning på att få bort stanken från dessa kläder så verkar det finnas två alternativ.

1) Lägga plaggen i blöt med ättika.
2) Vädra dem i solen, solen bryter ner dessa doftämnen.


Jag fick låna en trikåsjal att bära vår dotter i av min syster. Hon hade köpt den begagnad och den luktade mängder med sköljmedel. Förstår inte hur man kan ha det till små barn. Eftersom vi ville använda den från att hon var nyfödd kändes det som det var viktigt att hon lärde känna våra dofter och inte en kemisk doft, som dessutom kan störa hormonerna i kroppen. Jag vågade inte riktigt lägga den i blöt med ättika eftersom det inte var min. Så jag hade den ute i solen i nästan 2 veckor till och från för att få bort lukten. Lyckligtvis blekte inte solen tyget, men det är ju annars en risk man får ta.

Nu har jag också testat ättika på kläder jag köpt begagnat. Detta funkar också. Men jag hade så himla mycket kläder att jag tror det funkar bättre på enstaka plagg. Jag hade nämligen 3 stycken 10 liters hinkar fulla med kläder. De fick stå över natten med ca 2dl ättika och resten vatten, innan jag tvättade dem på längsta programmet med extra sköljning. Det blev bättre, men allt försvann inte, så jag tror man kanske måste upprepa behandlingen när det var så mycket kläder.
Har du annars något bra tips?




källor: Råd & Rönwww.thinkorganic.se

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa. 


Följ bloggen på:

Göra egen välling/ersättning

$
0
0
Fick en väldigt intressant fråga gällande att göra egen välling/ersättning. Först och främst så är välling och ersättning helt olika saker i min mening. Välling är mer överflödig näring, som saft eller läsk. Väljer man att ge det ska man se det som just det. Så att man tänker på tandhygien och mängd precis som med saft. Ersättning är dock något helt annat, det ska ersätta bröstmjölk. Därför ser jag det på två olika sätt. Efter inlägget om den cancerframkallande palmoljan i välling och ersättning förstår jag om man vill försöka göra eget.

Göra egen välling

Om man nu vill ge välling så kan man självklart göra egen, precis som istället för att köpa den färdiga söta barngröten. Vällingen ska inte ersätta ett mål mat eller bröstmjölk. Det är bra om man väljer en glutenfri bas med bra fettkälla. Här finns ett exempel.
Men jag undrar om det inte är bättre att ge ett extra mål mat innan läggdags om det är möjligt. Eller lägga middagen så sent som möjligt om det är inför kvällen man ger välling.
Vill man ha det som "sömnmedel" innan läggning så behöver det inte vara så jättenäringsrikt, det kan förmodligen räcka med att det är något varmt i magen som barnet får "snutta" på. Äter barnet inte så jättebra så skulle jag säga att ersättning är bättre än välling.

Göra egen ersättning

Egen ersättning tycker jag dock att man ska vara försiktig med att göra. Det kräver att man gör ordentliga undersökningar så att man får rätt mängd av näringsämnen, vitaminer och mineraler. Därför avråder jag från att testa på måfå. Det finns alltid en risk att få näringsbrist.

Getmjölk har en sammansättning som är mer lik bröstmjölk än vad komjölk har. Detta tycker jag är ganska intressant, då många laktosintoleranta faktiskt klarar av getost men inte komjölk. Tyvärr är det få som känner till detta. Här finns en intressant blogg som beskriver hur de använde getmjölk till en mycket mjölkallergisk dotter som inte klarar av vanlig ersättning.

Hur tänker du kring detta?



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Snygg förvaring av barnkläder

$
0
0
Jag blev väldigt nöjd med den här förvaringen som jag byggde ihop med hjälp av min man. Kläder som ligger i lådor är svåra att få en överblick över. När de hänger på galge är det så mycket enklare att se vad man har.

Så här gör du en snygg förvaring.


Jag använde mig av konsoler och hyllplan (från fyndhörnan för 80kr) från ikea, men vilket hyllplan som helst fungerar.
Rundstaven hade vi hemma från en gammal garderob. Rundstaven skruvade jag bara upp i konsolen, glöm inte mäta så att galgen får plats. Jag förborrade innan jag skruvade för att inte riskera att det skulle spricka.

Galgarna är i trä och kommer också från ikea. Den gula PS klockan har jag spanat in länge men inte känt att det är något prioriterat inköp precis. Men nu hittade jag ett utställningsexemplar som var nersatt till över halva priset. I klockan finns lite förvaring, perfekt för termometer, nässpray och sånt som behöver vara lite utom räckhåll för barn. Så nöjd med hur allt faller på plats i barnrummet och att det är färgglatt. Det kanske bara är jag, men jag tycker det är lite väl mkt svart, beige och vitt i barnrum man ser på t.ex instagram.





foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Blomkålspizza

$
0
0
Jag var länge skeptisk till blomkålspizza. Men det är förvånansvärt gott och enkelt att göra. Tycker inte man känner vare sig ägg eller blomkålssmak. Eftersom blomkål är ganska vattnigt är det bra att använda varmluftsugn och förgrädda den innan toppingen åker på.

Recept Blomkålspizza- botten

2 ägg
1-1,5 dl riven blomkål
1 dl riven ost
225*C varmluft

Blanda allt i en skål och bred ut på bakplåtspapper, se till att det är ordentligt tunt.
Förgrädda sedan tills hela är gyllenbrun. Ta ut pizzan och toppan med tomatsås och valfri topping.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Hur odlar man basilika?

$
0
0
Jag fick en fråga om hur jag odlar basilika. Så jag tänkte att det kanske är fler som vill veta, istället för att köpa en liten kruka i mataffären är det väldigt enkelt att odla egen på fönsterbrädan. Granterat ekologiskt och besprutat. Basilika vill ha mycket värme, sol och vatten. Tänk en italiensk sommardag om den ska stå ute. Därför har jag min inne för att få bästa skörd eftersom svenska sommaren inte är riktigt optimal för en basilika. Jag har min i söderfönster, men det kan bli för starkt ljus att bladen bränns. Så när det är högsommar sätter jag upp en tunn gardin på insidan.

Du behöver.


Basilikafrön
Såjord
Krukor (gamla mjölkkartonger går också bra)
Vatten
Solig och varm plats

Gör så här.


Så basilikafrön i krukor med vattnad såjord, försök att inte så för tätt. Vattnar du efter du satt frön finns risk att de far omkring med vattnet i jorden. Du kan spraya jorden och fröna med en blomspruta.
 Ställ krukan ljust och varmt.
När de första bladen är uppe så är du på god väg. Dessa kallas hjärtblad. Bladparet som kommer över detta kallas karaktärsblad. Dessa blad har det utseendet som plantan sedan kommer ha. När dessa har vuxit till sig lite grann kan du plantera om dem i nya större krukor.
Sätt 3-5 plantor i en mellanstor kruka med blomjord. Hantera plantorna varsamt och vattna.
När de fått ytterligare 2-3 bladpar går det bra att börja skörda. När du klipper en basilika klipp alltid över ett bladpar. Detta gör att den förgrenar sig och skjuter nya "grenar". Gör du inte detta dör oftast "grenen" och kanske hela plantan. På detta vis kan du skörda länge. Därför behövs också näring för att nya skott ska kunna bildas. Vattna med t.ex. lakvatten från din Bokashi eller köp en näringslösning.

Fler plantor, stickling eller frö.

Du kan också ta sticklingar av basilikan om du vill ha fler plantor. Annars går det ju smidigt att så en omgång till efter några veckor så är du säker på att ha en lång skördeperiod.
Låter du någon planta gå i blom får du också frön som du kan så nästa gång.

Basilika är väldigt gott i en hallonsmoothie.

Nytt bladpar växer till sig.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Odla potatis i halm

$
0
0
Det finns ju Facebook grupper för det mesta nu förtiden, så även för oss som komposterar med Bokashi, i gruppen Bokashifrämjandet. Kajsa som också driver Mikrojordär full av kunskap och inspiration. Där tipsade hon om att odla potatis på lerjord täckt med halm. Jag tyckte detta lät spännande då jag har lerjord och den är så tung att gräva, så det är ju grymt om man slipper det. Jag googlade lite och hittade att det här metoden är rätt så gammal och det går även att odla i halmbalar. Men jag nöjer mig med att testa potatis i pallkrage just nu. Det ska bli väldigt spännande att se hur det fungerar. Jag är lite rädd att sniglarna kommer äta upp potatisen.

Så här gjorde jag min pallkrage med halm.

Placerade ut pallkragen för att måtta in den.
Sedan grävde jag upp grässvålen, tillsatte lite Bokashi strö på jorden och vände gräset upp och ner. Så rötterna är uppåt.
Till sist strödde jag lite bokashi över hela ytan med rötter. Man kan nog ha lite brunnen gödsel också, men det glömde jag. Men inte för mycket, potatis vill har lite gödning.
På med tjockt lager halm i hela pallkragen. Tryck ihop allt och vattna till sist över ytan.




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


9 månader utanför magen

$
0
0
Idag har vår tjej varit 9 månader utanför magen. Tiden går galet fort. Hon ska numera gå utmed möbler, väggar och hon använder stolar som "gåstolar". Det är kul att pilla på sånt man inte får och just nu så får stereon lite märkliga inställningar. Hon smakar precis all mat och det ända hon inte är super förtjust i och faktiskt kan spotta ut är banan. Annars så äter hon allt om än så länge ganska lite av det. Hon gillar att vara ute och vara med mig i trädgården. Äta blad, gräva i jorden och smaka på pinnar är skoj. Men att krypa fritt i gräset är ännu roligare. Hon sover bra i vagnen och gillar fortfarande att bli buren i bärsjal eller bärsele. 



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Sista skörden, att urlaka jordens resurser

$
0
0
Genom Facebook fick jag tips på dokumentären Sista Skörden på SVT. En viktigt film som förklarar att vi inte kan fortsätta som vi gör. Vi driver oss själva in i en återvändsgränd som slutar med näringsbrist, erosion, översvämning och till slut stora obrukbara fält. Dagens kortsiktiga tänk och stress kring att få ut mycket skörd på kort tid gör att det odlas på jordar som aldrig får återhämta sig. De får aldrig tillförsel av ny näring i form av gamla växtrester och naturligt gödsel från häst eller kor. De får istället syntetiska gödningsmedel som dödar jordens liv, maskar, goda svampar och andra insekter dör.  När dessa dör, dör även jorden. Vi får grödor som växer i en livlös jord som inte ger de mineraler och näringsämnen vi människor behöver. Idag äter vi mer grönsaker än på 70 talet, men vi får i oss mindre näringsämnen från dem för att vi har förbrukat jorden. Mycket tragiskt. Gör vi inget nu kommer jorden att odla på ta slut. Vi måste få ett mer hållbart jordbruk, ett mer långsiktigt kretslopp. Tyvärr vet jag inte hur det ska gå till, jag vet inte vilka krav som finns på konventionell odling vs. ekologisk. Finns det ett mer långsiktig tänk i den ekologiska odlingen eller är den enbart mindre besprutad?

Många bäckar små, alla kan göra något?
Själv är jag väldigt glad att jag började med kökskomposteringen Bokashi. (Ej sponsrat). Det är precis det det hela handlar om, att återföra organiskt material till jorden. Att mata maskar och andra insekter med överbliven mat som ger en frisk och näringsrik jord som vi sedan kan odla på. Det hela blir ett slutet kretslopp. Eldar vi istället upp soporna går näringen bokstavligen upp i rök. Vi behöver inte köpa ny jord eller gödsel, vi laddar bara om jorden när den börjar ta slut på näring likt ett batteri. Har du några andra bra tips?

Zuccini på gång upp.




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Oljeinpackning i håret

$
0
0
Jag har några gånger försökt göra inpackning med olja i håret, men det har inte blivit riktigt rent när man ska skölja ur oljan. Det har liksom haft en oljig och fet känsla efteråt. Men så läste jag Martinas inlägg om hur man ska gå tillväga så jag provade igen. Vilken skillnad! Jag är helt såld, detta ska jag göra fler gånger. Håret är inte längre torrt och sprött, det trasslar och tovar sig inte som det annars gör för mig. Jag kan liksom få som en dreadlock i nacken. Hårbotten flagar inte heller. Det känns som när jag tidigare färgade håret, det blir så lent, men utan kemikalierna.

Jag hade kokosolja och arganolja i håret. Värmde den så att kokosoljan smälte och sedan arbetade jag in det i hela håret. Jag var extra noga i hårbotten där det annars brukar flaga, samt i topparna. Jag lät det sitta i ca 1h och sedan tvättade jag ur det. Nästa gång ska jag prova att ha i det längre.

 Det är här jag tidigare gjort fel, man ska massera in schampot utan att ha i vatten i håret, alltså direkt i oljan och arbeta sedan upp ett lödder. Då blir det ordentligt rent och håret ser inte det minsta flottigt ut. Ni måste prova.





foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Amningsklänning

$
0
0
Nu när våren kommer längtar jag efter sköna sommarklänningar. Men när man ammar blir utbudet väldigt begränsat. Jag har tipsat om indiska förut och gör det igen. Deras omlott klänningar är perfekt för den som ammar och nu med 40% rabatt. Viskos och elastan.





foto: Indiska 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Humlor slängs efter pollinering

$
0
0
Efter att ha sett filmen om vår jord "Sista skörden" så såg jag filmen Bieffekten. En film om våra viktiga humlor och bin. Utan dem som pollinerar blommor får vi inga tomater, jordgubbar eller andra grönsaker. Jag hade ingen aning att dessa djur blivit en så stor industri. Att man föder upp humlor som säljs i boxar över hela världen, till stora odlingsanläggningar. Där pollinerar de den odlade grödan och sedan åker de på tippen. Ja du läste rätt. När de har gjort sitt är de inte behöva mer. Jag fick ont i magen när jag såg detta. Det kändes så fel. Att vi verkligen försöker "tämja" moder natur, det kändes så fel.

En humla som hamnat i vatten torkar i handen.

Många är idag veganer för att man vill värna om djuren. Men jag undrar hur många som vet att humlor far illa för att få fram t.ex tomat och paprika? Det är fruktansvärt hur ett djur har blivit en slit och släng vara. Och det enda sätter att förhindra detta är att odla själv. Det finns säkert andra metoder med, men det känns inte som man kan lita på någon. Har du något bra tips?
Hur som helst så köper du närproducerat och mat efter säsong är i alla fall risken mindre att dessa humlor har använts. Speciellt om det kommer från mindre producenter än storskalig odling i växthus. 

Filmen tog också upp att vild bin och humlor idag dör av mystiska anledningar. Man tror att det förutom kemikalier/bekämpningsmedel också beror på att de får en enformig kost. Bor humlan eller biet vid en rapsåker blir deras pollenkost väldigt ensidig. De vill ha de där vilda blomsterängarna med massor av olika blommor och gräs. 


En vild humla som får leva i min trädgård.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Odla mynta

$
0
0
Mynta är en väldigt tacksam växt. Lite för tacksam, alltså den sprider sig som ogräs. Men det är också fantastisk i maten. Jag har precis delat och grävt upp lite mynta. Det är perfekt att ge bort. Så här tänkte jag ge mina bästa tips för att odla och äta mynta. Det finna mängder av olja sorters mynta, men i regel är de förädlade med doft och smak som jordgubb, annans osv inte lika tåliga. Men pröva dig fram.

Mynta i en kruka utan botten.
Mynta på "fel" sida.

Odla och plantera mynta. 

Om man inte vill ha ett hav av mynta så ska man begränsa ytan med antingen ett odlingskärl, markduk eller en kruka utan botten. Annars har du som sagt mynta överallt. Jag har det ut i gräsmattan för att jag inte orkade lägga något stopp åt det hållet. 

Mynta behöver grävas upp och delas med gämna mellan rum. Gödsla också gärna om du vill ha fina plantor. Annars överlevt de det mesta men vill gärna ha sol och väldresserat som de flesta plantor. Men de blir grönare och frodigare med lite kärlek. Låt gärna några plantor få gå i blom, de älskas nämligen av humlor, fjärilar och bin. Placera gärna dem där man går eller sitter så får man njuta av doften. 

Mynta i maten.

Jag använder mynta i så mycket. Här är några exempel. Det finns säkert massor med fler idéer. Dela gärna med dig om du har något. 
Mynta är gott i te, bara lägg några blad i varmt vatten och låt dra. Bra för magen och gott med t.ex. kamomill. 
Självklart gott som mojito. Virgin eller med alkohol. 
I sallad, i smoothie och i marinader.
 Blanda t.ex vattenmelon och jordgubbar med mynta och lime. En fräsch efterrätt eller mixa som smoothie. 
Ha en eller ett par kvistar i en glaskanna med vatten. Snyggt och gott.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

DPD Paketleverans som inte levereras ut

$
0
0
Jag beställde i slutet av april två bärsjalar från Artipoppe och allt har funkat smidigt, tills dess att paketet landar i Sverige. Vad skulle man göra utan Facebook och alla hjälpsamma människor i Bärsjalsgruppen!? 

När paketet kommer till Göteborg tror man att det snart ska vara dags för leverans. Det går smidigt att följa paketet men när det står en kryptisk texten på dpd's hemsida:

"At parcel delivery centre.
New delivery date agreed upon." 

Då funderar jag på vad det är för nytt leveransdatum? Det står så någon dag och jag får inget meddelande från postnord, jag kan heller inte hitta någon mer information på deras hemsidan.



Enligt dessa hjälpsamma människor på Facebook så ska man tydligen gå in på en hemsida och boka tid för hemleverans. Man får inget mail, sms eller annat som på något vis gör att man förstår detta. En person berättar att paketet låg på "parcel delivery center" i en vecka just för att man inte får info. Utan det ska man förstå och man ska också veta vart man gör detta. (!!!) Jag tycker inte att det kan vara så svårt att få ut den informationen till slutkunden.

Så är du i samma sits, så hittar du länken här. Man loggar man in med sin parcel nr. Där kan man sedan välja vilken dag man vill ha sin utkörning, mellan 8-17. Så det blir till att hålla sig hemma hela dagen. 

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Nyttiga näringstäta mellanmål till bebis/barn

$
0
0
Ibland blir jag lite förvånad över hur matkulturen har blivit så skräpmatsfixerad. Varför försvinner hemlagatkulturen? Så jobbigt eller svårt är det inte. Blev faktiskt lite förskräckt när jag läste på en blogg att hens barn åt en hel pommesfrites från McDonalds, som att det var något bra. Barnet har visserligen svårt att äta bra, men då är det ännu viktigare att det som kommer i magen är näringstätt. (Som jag tolkade det åt hen bara pommes). Om man nu måste stanna och äta där så finns det ju nyttigare alternativ. Pommes ger inte särskilt mycket näringsämnen, det är mest kolhydrater och ohälsosam frityrolja. Välj köttet, även om det inte är det bästa är det bättre än pommes. Morötter, äpplen eller liknande är också bättre. (Jag har inte varit på McDonalds på många många år så jag vet inte exakt vad de har på menyn). 

Detsamma gäller de där majskrokarna och smörgåsrånen som liksom blivit obligatoriskt att ge barnen. När Livsmedelsverket rek. att småbarn ska smaka smörgåsrån som innehåller palmolja undrar man verkligen vart vi är på väg. Den söta idustrigröten som BVC av någon anledning verkar tycka är viktig har jag redan skrivit om. 
Jag upplever att många ger mellanmål som inte innehåller så mycket näring. En person har jag sett ge sitt barnbarn riktig mat på öppna förskolan, lax med grönsaker. Självklart kan man inte alltid hinna med att fixa bra mellis eller lunch. Men så himla svårt är det inte, vad är det som gör att det är så få som gör det? Är det för att man läser på livsmedelsverket, ser alla andra eller är det BVC? Man tror att barn inte kan äta "riktig vuxenmat"?



Tips på bra mellis är att ta lite utav resterna från middagen. Eller göra en laddning mellis som man kan ta av flera dagar under veckan. Exempel på bra näringstäta mellanmål är kokta ägg, göra egen gröt, avokado, kokt/stekt kyckling/kött, blomkålspizza, matmuffins, oststavar, smoothie (förvara i termos eller glasburk), morot, yoghurt med tillbehör samt olika typer av grönsaker. 

Jag portionsfryser mellanmål i isbrickan, som kokta hallon, plommonpuré och kokosgrädde/mjölk. Sedan tar jag fram ett antal tärningar och lägger i en glasburk på morgonen, de hinner tina i skötväskan. Ska jag vara iväg en längre stund gör jag ibland smoothie till mig själv och har i en termos, detta kan ju såklart även ges till barn. Vilka är dina bästa mellanmålstips?



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Att föregå med gott exempel?

$
0
0
Jag fick en kommentar på mitt inlägg om allergiframkallande ämnen i barnsmink som jag tänkt lite mer på. Det är det här med regler och vad man kan göra för att folk "ska välja rätt". Jag märker tydligt att det är många som blir inspirerade av "mitt sätt att leva". Föregår man med gott exempel och är tydligt med vad man tycker och gör så är det många som blir nyfikna. Fler och fler frågar mig om kost, plast och kemikalier. Det gör att många fler får upp ögonen för att det finns alternativ. Att det inte behöver finnas en väg att gå. Jag tror det är den bästa metoden att få folk att prova något nytt.

Finns det regler som förbjuder så hjälper inte det om man inte förstår varför det är förbjudet. Därefter kommer just det att ge information. Vet man vad som t.ex. är bra för hälsan och miljön och varför så blir det enklare att välja ett alternativ som är mer hållbart. Jag tror att man även ska involvera barnen tidigt, de förstår. De vill absolut inte något ont och detta kan få dem att få med sig föräldrarna. Tyvärr är de många idag som inte vet bättre för ingen lär dem. När jag såg på Mandelmans så var det så fint att de hade besök av skolbarn som fick lära sig och se hur man odlar, vad och varför man ska välja ekologiskt. Att se vart mjölk, ägg och hallon kommer ifrån. Att man sedan kan man blanda alla dessa ingredienser och få hallonglass. Helt fantastiskt.

Därför var min tanke e.g en önskan om att skola och förskola ska inspirera till bättre val. Jag hade nog inte tänkt igenom min formulering helt när jag skrev texten. Men jag hoppas ni nu förstår hur jag tänker. Min hälsoresa började bl.a med boken Matfrisk (Affiliatelänk). Sen har jag läst massor med böcker och blivit inspirerad. Vem eller vilka inspirerar er till bättre val?




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Skippar hormonstörande solkrämen

$
0
0
Ja jag skippar solkrämen i år också, jag har skrivit om hur solkräm skadar korallrev och om alternativet ekologiska solkrämer tidigare och Naturligt snygg skriver också om hormonstörande ämnen i år igen. Här kan du läsa om barn och solkräm, och här om 5 vanliga frågor om eko solkräm.



Varje år när solen börjar bränna lite mer på allvar så ser man hur såååå många bränner sig. Hur svårt kan det vara att skydda sig? I början behöver man vara lite extra försiktigt och då är solhatt och tunna kläder bästa alternativet om man inte vill använda solkräm.
Det jobbigaste är att vår lilla tjej inte vill ha varken mössa eller solhatt, vilket känns lite smått frustrerande när man är ute mycket. Tips på hur hon ska gilla det? Men vi håller oss i skuggan och när hon blir buren på ryggen verkar det som att det går bra med hatt, det är ju lite trixigare att nå hatten då. Sen ska man inte glömma att man får i sig D-vitamin om man är i solen, så att helt blockera ut solstrålarna är inte heller helt optimalt. En liten stund i solen gör oss gott.

Jag förstår e.g. inte grejen med att smörja in sig i massa solkärm, kemikalier och sedan ligga timmar i solen. Bättre skippa krämen, var ute 20-30 min beroende på tid på dygnet och ditt pigment och gör något annat kul resten av tiden. Vill man vara vid stranden så lek, bada och sitt sedan under parasollet. Ha en tunn skjorta, gärna en storlek större så blir det luftigt och en fin solhatt. Herr avdelningen har ofta lite ledigare skjortor i linne som den här eller den här damskjortan från HM. Ofta är det på axlar, nacke och dekolletage vi bränner oss om man är ute en hel dag. Så se till att dessa områden är täckta.




foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Bröllopsdag 31 maj

Presenter till en hälsonörd

$
0
0
När jag var en vecka hos mina föräldrar (kattvakt) så träffade jag massa goa vänner, det var så roligt. Jag räknade inte med att få presenter. Så himla fina och genomtänkta dessutom. Inte lätt att köpa något till en hälsonörd :-) Jag fick bland annat den här superhärliga tvålen, som doftar så kryddigt och gott. Samt två härligt oljor, en tistelolja och en sesamolja. Asså vilka bra grejer, tvätta sig gör ju alla och olja har ju alla (i alla fall hälsonördar som jag) nytta av. Olja har jag i smoothie, på sallad eller i håret som oljeinpackning. Tistelolja har jag dessutom länge tänkt prova, så det var himla roligt. Den har en väldigt mild nötig smak och påminner lite om jordnötter. Har du fått någon bra present den senaste tiden?

Tusen tack fina ni.



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Viewing all 712 articles
Browse latest View live