Quantcast
Channel: Living by Miriam
Viewing all 712 articles
Browse latest View live

Utvärdering Mamma Fitness

$
0
0
Jag skrev ju att jag började med Mamma Fitness i början på december, tänkte ge er en liten uppdatering hur det går.

Kosten

Första veckan får man ett kostschema att följa. Rekommenderar att planera in att handla då direkt på måndagen när man får det schemat. Eftersom jag har IBS och cancer så har jag valt att äta en lågkolhydratkost. Tyvärr "stödjer" mamma fitness inte LCHF eller liknande lågkolhydrat koster. (Jag kallar det inte diet eftersom en diet för mig är kortsiktig). Men det har i alla fall gått bra för mig att köra mitt race.
 De följer 30% protein, 40% kolhydrater, 30% fett. Vilket är ungefär det NNR rekommenderar, med dock ett högre intag protein. Det är verkligen en utmaning att få i sig så mycket protein. Det är relativt omständigt att mäta och väga allt man äter, samtidigt som det ger en bra uppskattning vad saker väger och man får bra koll. Själva gränssnittet där man registrerar sin kost är inte det smidigaste, det är svårt att få en överblick och det är mycket klickande hit och dit. Även om man lär sig hur det funkar och det blir lite lättare med tiden känns det lite jobbigt. Eftersom jag själv är kunnig inom området kost så var det mest för träningen skull jag anmälde mig. Även om det varit intressant att faktiskt registrera vad man äter. Jag har också fått bra inspiration till att äta fisk och skaldjur mer ofta, vilket jag skrivit tidigare om att jag verkligen behövt förbättra.

Träningen

Första träningspasset jag fick var förmodligen ett standardprogram med knipövningar och sånt som jag redan tränat med MammaMage appen. Så jag kontaktade min tränare och fick ett nytt, man undrar om hon läst min bakgrund. Jag gillar verkligen enkelheten i träningen. Pilatesboll, gummiband, handlar och en matta. Allt går att göra hemma på ca 20-30min. Perfekt. Det är roliga och varierande övningar. Jag hade dem mest utrustningen hemma, utom hantlar och passade på att köpa detta och extra 500g vikter till bra pris och dessutom får man dem hemkörda. De ska komma i morgon :-)
//Innehåller affiliatelänkar Bodystore.
Jag tycker upplägget är bra om man inte har full koll på vare sig träning eller kost. Samt att det skapar rutin och medvetenhet i vad man äter. Men som en följare skrev på instagram så känns det inte fullt så personligt som vissa kanske kan önska. Man får räkna med att mycket är färdiga rutiner även om man alltid kan maila dem och be om justeringar. Jag har inte provat något annat så kan kan inte jämföra det med någon annat likvärdigt. Jag har bara provat den kostregistreringen som ingick i min utbildning, den är lättare med att den föreslår hur mkt t.ex en portion av något är eller hur mkt en normalstor morot väger och så är det bilder. Detta tycker jag underlättar då man kanske inte har en aning om hur mkt en normalstor sötpotatis väger. Man ska väga, mäta och fotografera sig varje vecka. Detta kan jag tycka blir lite väl ofta. Jag är väldigt glad för träningsupplägget och tar med mig dessa i fortsättningen när jag sedan får skriva egna program. 30 dagar är ganska kort tid om man ska få till rutiner, så jag skulle rekommendera 95 om man är seriös och vill få till en bra start. Hör av er om ni undrar något.


foto: Bodystore 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Nyttig näringsrik frukost till bebis

$
0
0
Efter mitt inlägg om den söta gröten så undrade ni så klart var man kan äta istället? Det beror ju självklart på bebisen eller barnets ålder och ev allergier. Men tänkte jag kunde ge er några tips som ni själva kan anpassa efter behov. Hoppas det inspirerar.


Avokado och ägg

Detta fick jag och min syster ofta av vår pappa när vi var små. Älskar det än idag.

1 kokt ägg
1/2 avokado
1 msk olivolja
Örtsalt (ej under 1 år)

Gör så här: Mosa allt med en gaffel och tillsätt olivolja och ev. krydda. Ät som det är eller på något kex, bröd.


Muggkaka eller Monster Truck kaka

Jag kallade denna muggkaka för monstertruck kaka för min gudson. Väldigt poppis.

Ingredienser:
1 ägg
1 msk mandelmjöl
0,5 msk havregryn
1 tsk psylliumfrön
Kokosfett att smörja muggen
Rivet äpple, päron, hallon, blåbär, jordgubbar osv.
Kryddor som t.ex. Kanel, kardemumma eller vaniljpulver.

Gör så här: Smörj formen med kokosoljan, fingrarna är lättast att använda. Vispa ägget och blanda ihop med de ingredienser ni önskar.
Kör i mikro i cirka 50 sekunder tills det stelnat. Servera som den är eller med mjölk. Bären kan serveras frysta eller värmas med smeten.

Frukost tapas

Ja lite plockmat funkar fint på morgonen, rester från gårdagen kanske? Frukost måste inte vara söt.

Morotsstavar
Leverpastej bitar
Oststavar
Broccoli i smör
Fruktbitar
Avokado bitar/klyftor
Bär

Trasig bananpannkaka

Denna gjorde jag också åt min gudson.

1 ägg
1/2 banan
1 msk mandelmjöl
kokosolja

Mosa bananen med en gaffel och blanda ihop med ägget. Stek det som en äggröra i kokosolja. Snabbt och enkelt.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Fräscha upp ull med en ullkur

$
0
0
Jag hade tänkt be min Moster väva en mindre ullpläd till den minsta här hemma, men när jag var hemma hos mamma så visade det sig att hon hade en mindre pläd över. :-) Den är ganska gammal men i fint skick. Jag provade att fräscha upp den med en ullkur. Det är en återflyttande kur som ger en mjuk och skyddande hinna för ullens fibrer. Perfekt för plagg som legat länge eller som tvättas ofta där det naturliga fettet försvinner även om man använder ulltvättmedel så försvinner lite fett. Känns plagget eller filten torr då är det definitivt läge för en kur. En ny ullpläd för barn kan man bl.a. hitta från Klippan, en mindre filt här eller lite större här. De är inte billiga, men se det som en investering då de håller i många år. Sen måste jag få visa de fina bebis/spjälsängslakanen köpta på loppis. Visst är det något speciellt med gamla lakan, helt annan känsla än dagens nya?








foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Måltidsersättning är rena godiset

$
0
0
Tänkte förklara för er varför måltidsersättningar av olika slag inte fungerar. Många kanske faller i den fällan nu efter julhelgen, det finns en stark önskan om att gå ner i vikt och man tror att detta kan hjälpa. Men hur bra det än låter så är det inte så. Tänk på att de är mycket skickliga marknadsförare. Titta och läs alltid innehållsförteckningen. Ingår socker i de 5 första och eller mängden socker/Kolhydrater mer än 5 gr/100 gram? Köp inte!


Information från försäljaren:
NGREDIENSER: Mjölkchoklad (18%) (socker, kakaosmör, mjölkpulver, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromer), glukossirap, mjölkprotein, fruktos-glukossirap, sojaprotein, oligofruktos, havregryn, solrosolja, mineraler (kalium, kalcium, natriumcitrat, magnesium, järn, zink, koppar, mangan, jod, selen), gräddpulver, fettreducerat kakaopulver, skummjölkspulver, emulgeringsmedel (sojalecitin), aromer, salt, vitaminer (vitamin c, niacin, vitamin E, pantotensyra, riboflavin, vitamin B6, tiamin, vitamin A, folsyra, biotin, vitamin D, vitamin B12), surhetsreglerande medel (citronsyra). Kan innehålla spår av nötter, jordnötter och sesamfrö.

Måltidsersättning för viktkontroll. Innehåller extra mycket fibrer och protein för ökad mättnad. Kaloriinnehållet på 212 kcal kan ersätta en eller flera av dagens måltider, eller vara ett gott och mättande mellanmål. Med smak av toffee. För vuxna. 57 gram.

Näringsvärde per 100 g: Energi 1567 kJ / 373 kcal
Fett 11 g - varav mättat fett 5,3 g.
Kolhydrater 40 g - varav sockerarter 28 g.
Protein 25 g.

Måltidsersättning = Godis med vitaminer

Ta t.ex. den här från Allevo på Apoteket som går under benämningen viktminskning. Redan på första plats ligger socker som ingrediens. Vem kan någonsin gå ner i vikt på socker? Sedan hittar jag 3 sockerkällor till, totalt 28 gram socker, det är mer än både barngröten och nästan dubbelt så mkt som vaniljglass. Detta är godis med lite vitaminer mina vänner. Läs mer om det dolda sockret här. Jag erkänner att jag köpte en sådan häromdagen då jag blev panikhungrig. Amningen gör att jag måste äta mycket mer än tidigare och jag glömmer lätt mellanmål. Sedan slår hungern till helt plötsligt när man är på apoteket och köper ögondroppar. Men jag kommer inte göra det misstaget igen.

Ingen orkar en hel dag på en sådan här bar som de hävdar. 57 gram mättar inte många magar och definitivt inte med så mycket socker i. Skulle vilja säga att majoriteten av dessa typer av måltidsersättningar är rent skräp. De kan fungera kortsiktigt om man stålsätter sig mot hungerkänslorna eftersom det är lite mat och man inte äter något annat. I och för sig skulle man lika gärna kunna fasta som jag skrev om här. Men i längden gör de inte det!

Gör egna mellanmål och ta med. Men om man som jag glömde, då är en burk keso bättre. Eller kanske lite nötter, en liten minisallad på de där salladsbarerna, en smoothie, grillad kyckling osv. Vill du gå ner i vikt måste det ske på ett mer långsiktigt och hållbart sätt om du inte ska gå upp direkt igen och kanske dessutom väga mer än du gjorde innan. De flesta kan gå ner i vikt kortsiktigt, men att behålla den vikten man önskar kan bara ske med rätt livsstil. Vilken livsstil som passar just dig är svårt för mig att avgöra. Men ta hjälp om du behöver. Det handlar om att göra bra val dagligen och att prioritera sig själv. Att se sin hälsa som en investering som kräver rätt insättning/bränsle för att kunna fungera långsiktig. Om så inte för dig själv så kanske för dina barn eller barnbarn. Bra levnadsvanor "smittar" och börja redan idag. Inte i morgon, sen eller senare.

Vitaminerna och mineralerna
En annan ska som man ska tänka på om man köper dessa är att det inte framgår hur mkt av alla vitaminer eller mineraler som ingår. Tar du separata kosttillskott kan det lätt bli för mycket extra.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Ullkläder till barn på rean

$
0
0
Jag har verkligen en hang up på ullkläder. De går dessutom att hitta trevliga ullplagg för barn på rean nu. Passa på att fynda för en kall vår och höst. Eller för den delen de där kalla sommarnätterna man gärna förtränger.


Jag har beställt lite kläder på HM bland annat en jätte fin Jacquardstickad ulltröja, den är tjockare än man tror. Lite som en jacka nästan. Samt matchande mössa och vantar också, även om de var en storlek för liten (68) så passar de nog ett litet tag i alla fall. Men dessa verkar vara slut på nätet. De har även en finstickad kashmirtröja till bra pris. Jag tycker det är så synd att HM inte kan satsa på ett riktigt bra emballage när de skickar grejer. En påse liksom, den hade gått sönder denna gången också, men allt var i alla fall kvar i påsen. Senast jag beställde så fattades ju 1 kuddfodral. Då bestämde jag mig för att inte handla därifrån mer på nätet. Men nu kunde jag inte låta bli när lilla fröken behövde mer kläder eftersom hon växt ur allt vi handlade på loppis i höstas. Det är ju smidigt att sitta hemma och klicka sig fram.



Polarn och pyret har också bra rea nu, med köp 3 betala för 2. Den här ullkoftan hade jag tänkt köpa, men det var slut i den storleken jag var på jakt efter. Men när jag var inne i stan igår så köpte jag ullunderställ (fast den var i helt lila) till lilla bebisen här hemma, hon sover i det och då behöver man inte vara noga med att täcket ligger exakt. Två bodys och ett par byxor för under 400kr 😊

Trevlig fredag på er!

Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Vikten av att bära bebis hud mot hud

$
0
0
Har ni sett Barnmorskorna på East End? Jag tokgillar serien, den visar mycket av vår historia hur det var förr. En sak bland många som jag reflekterat över är det här med att barnen tas från mamman. I ett avsnitt föds ett barn förtidigt minns ej vilken vecka och mamman insisterar på att behålla barnet. Medans läkare och barnmorskor vill att de ska åka in på sjukhus. Bebisen överlever och går upp i vikt med hjälp av mammans värme och mjölk som droppars i munnen med ett glasrör. Jag har undrat om det verkligen har varit rätt att små barn ska ligga i egna sängar/kuvöser. Den här artikeln i Modern Psykologi visar att man förmodligen haft fel när man flyttat nyfödda bebisar länge och längre från sin mor. I andra avsnitt av Est End ser man sovsalar där bebisarna ligger i egna små sängar och mammorna i egna sovsalar. Barnen rullas in när det är dags för matning. Hur hamnade vi där? Hur hamnade vi i en tro om att det skulle vara bra? Åter igen så är vi konstruerade att klara av något så naturligt som att föda och ta hand om vår avkomma. Mammans bröst eller partnerns, hud mot hud är bästa platsen för en nyfödd. Det gör lite ont att se bebisen i kuvös, alldeles ensam. Då värmer det att läsa om Intensivvårdsavdelningen för nyfödda vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala där de allra sjukaste nyfödda barnen får vara med sina föräldrar och syskon. Inte några timmar när personalen bestämmer att det är lämpligt. Utan dygnet runt. Tyvärr är det bara en av få platser i världen. För att främja detta är en ergonomisk bärsjal eller bärsele också perfekt.

Lite utdrag från artikeln:

Vår lilla plutt sov gott på både mamma och pappas bröst.

Barnen delades in i två grupper, där den ena omedelbart efter födseln lades i kuvös och där fick ett sedvanligt omhändertagande. Den andra gruppen lades på förälderns bröst. Efter sex timmar hade samtliga barn som placerats på förälderns bröst stabiliserats. Motsvarande siffra för barnen i kuvös var femtio procent. 

En trolig förklaring till resultatet är att kvinnans bröst är bättre på att värma upp barnet än vad en kuvös är. Till och med när nyfödda tvillingar, där en är lite för varm och en är lite för kall, placeras så här reagerar kvinnans kropp med att värma upp den som är kall och svalka den som är för varm till en normal kroppstempera­tur.

De separerade barnen hade en 176-procentig ökning i sin respons på stress och en 86-procentig minskning av en viss typ av djupsömn, den senare särskilt viktig för det nyfödda barnets hjärnutveckling.

Hud mot hud-kontakt är inte bara viktig för temperaturregleringen och insikten om att föräldern är där, säger Jill Bergman.
Hon påminner om hur nyfödda barn de allra första minuterna i livet utsätts för starkt ljus och ljud och att det nyfödda barnet gnuggas med riviga handdukar, sticks och omedelbart tas från mamman för att mätas och vägas.
– I framtiden kommer vi att se detta som barbariskt, säger hon. I stället kommer omvårdnaden att vara mjuk, djupt inkännande och tyst. Fokus kommer att ligga på att skydda utsöndringen av oxytocin.
– Separation av mamma och nyfödd kommer inte att tillåtas. 




foto: Living by Miriam, modernpsykologi.se
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Börja med Yoga - hjälper mot t.ex skolios

$
0
0

Med nytt år är det perfekt att börja med nya vanor. Det är aldrig för sent, då menar jag verkligen aldrig för sent. Se på den här damen som är 85 år som tack vare yogan får ett helt nytt liv. Anna har skolios med svåra ryggproblem som begränsade hennes rörlighet så att hon ofta fick sitta i rullstol. Nu står hon rak och stolt. Ofta har många träningsanläggningar och även yoga studios öppet hus och prova på i början på terminen. Passa på att prova, då kan man i alla fall se om det kan vara något som passar. Även om jag tycker man ska prova 2-3 gånger minst och kanske olika typer av yoga. Det finns så himla många att välja på. Vill du börja kan jag rekommendera att kika på det här inlägget om hur du skapar ett eget yoga program hemma. Boken brukar finnas att låna på biblioteket.



foto: Printscreen YouTube 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Antibiotikaresistens ett världshälsoproblem

$
0
0
Tänkte ta upp det här med Antibiotika resistens och hur himla viktigt det är att vi förstår vad det innebär. Har du hör eller läst om det men tänkt att det inte berör dig. Vad spelar det för roll? Det berör oss alla. Så fortsätt läs. Här kan man läsa en artikel i Land om antibiotika strösslas i fiskodlingar i andra länder. När vi frikostigt använder antibiotika som lördagsgodis så får bakterier en chans att överlista antibiotikan och mutera till former som inte dör av antibiotikan. Sverige är bland de bästa i världen på att använda antibiotika sparsamt. Italien, Spanien och Ungern är värstingarna inom EU så undvik produkter som kommer därifrån. Egentligen välj alltid Svenskt kött och andra animaliska produkter. Det är inte hållbart i längden att använda sig av antibiotika i djuruppfödning. En dag biter inte antibiotikan och vi har en kanske pesten som inte går att bota.

Att minska risken för antibiotikaresistens.


Några tips från Björn Olsen som har arbetat med infektionssjukdomar under stora delar av sitt yrkesliv. Han har sett vad de multiresistenta bakterierna kan göra:

Köp svenskt kött och låt varorna från värstingländerna ligga kvar i butikshyllan. Handen på hjärtat, känns kycklingkött från en thailändsk djurfabrik okej?
Sluta tjata på doktorn. Det är jättejobbigt med barn som har öroninflammation och inte vill sova. Det blir stökigt på jobbet och dyrt att behöva stanna hemma – men lita på att doktorn gör rätt i att skicka hem dig utan antibiotika.
Tvätta händerna. Se till att tvätta händerna före och efter besök på lantbruk med djur, ridhusets stall och djurparker. Då minskar risken för smittspridning och därmed risken att djurägaren måste använda antibiotika.
Ät inte överbliven antibiotika. Kan du göra en bakterieodling i badrummet? Om inte så kan det vara värt att sluta vara din egen allmänläkare och inse att du själv inte kan känna om det är virus eller bakterie som gjort dig sjuk. Att hamstra antibiotika och självmedicinera är alltså en dålig idé.



Men det finns hopp, moder natur är ju som vi vet fantastisk och hoppet gror nu i mjölksyrebakterier i bikuporna.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Att klä bebis i minusgrader för bärsjal/sele

$
0
0
Jag fick ju en följdfråga på hur man klär sitt barn i kallt väder, det här med antal lager o.s.v. Så jag tänkte skriva lite mer om det. Lite exempel på hur man ska tänka om det är några grader minus och man bär i bärsjal eller bärsele och alternerar med vagn.

Hur jag bestämmer klädsel på bebis.

Först tittar jag på temperaturen.
Sedan blåser det? Hur mkt? Från vilket håll (kall nordan vind, kommer jag befinna mig i lä eller inte)?
Stick gärna ut huvudet genom dörren/fönstret och känn lite hur luften känns. Så där iskall och rå?
Hur länge ska vi vara ute?



Det här med lager.


Lager 1 är det närmast kroppen och är oftast ett tunt ullunderställ. Detta transporterar bort svett och fukt från kroppen så att man inte blir kall och blöt. Ull kan fortfarande värma om det är blött.

Lager 2 är lite mellan tjockt och ofta i t.ex. ullfrotté. Detta lager är värmande och bromsar vinden lite grann. Man kan också köra med två lager 1 om man inte har lager 2. Eller en tjockare stickad bomullströja.

Lager 3 är det yttre lagret och i tjockare tätare ull om bebisen ligger i vagn med åkpåse eller sitter i sjal/sele med bärjacka om det blåser mycket. Större barn behöver vind och vattentät yttre lager då de hoppar i snön och är direkt exponerade för kylan om de inte sitter i åkpåse.

Tips på lager 3 overall och varm åkpåse.

-10 grader, vind 0-5m/s eller 0 grader och vind 10 - 15 m/s.

Här är det ganska så kallt. Har man bärjacka behöver barnet inte lika mkt kläder. Den mest exponerade kroppsdelen är ben och fötter. En bärsjal är mer ombonad än en sele som det blåser mer luft i. Överkroppen behöver ofta ett lager mindre kläder än benen. Sitter barnet i vagnen är det tvärt om, då är ben och fötter mer skyddade och överkroppen kan behöva det extra lagret.

Jag skulle bära i sjal med 2 lager på bebis; ullunderställs lager 1 och ett yttre lager 3. Är benen väldigt exponerade och känns kalla vid blåsigt väder så hade jag haft extra tossor och/eller knästrumpor. Alternativet kan vara att knyta en extra sjal runt benen eller ha två lager 1 underställ.
Här är det viktigt med en tjock mössa och om det blåser mkt gärna en vindtätmössa.

I vagnen är barnet mer skyddat och åkpåsen skyddar mot vinden. Så därför kan det räcka med samma mängd kläder. Dock får den inte kroppsvärmen från dig. Så det beror lite på hur tjock åkpåsen är och barnet själv. Stick ner handen och känn nära på bebisen.


-20 grader, vind 0-5m/s eller -10 grader och vind 10 - 15 m/s.

Här är det rejält kallt. Har man bärjacka behöver barnet inte lika mkt kläder. Den mest exponerade kroppsdelen är ben och fötter. En bärsjal är mer ombonad än en sele som det blåser mer luft i. Överkroppen behöver ofta ett lager mindre kläder än benen. Sitter barnet i vagnen är det tvärt om, då är ben och fötter mer skyddade och överkroppen kan behöva det extra lagret.

Jag skulle bära i sjal med 2-3 lager på bebis; ullunderställs lager 1, samt lager 2 (eller två lager 1) och ett yttre lager 3. Är benen väldigt exponerade vid blåsigt väder så hade jag haft extra tossor och knästrumpor. Alternativet kan vara att knyta en extra sjal runt benen.
Här är det också viktigt med en tjock mössa och om det blåser mkt gärna en vindtätmössa.

I vagnen är barnet mer skyddat och åkpåsen skyddar mot vinden. Så där kan det räcka med samma mängd kläder. Däremot är luften som barnet andas kallare än den som är intill din kropp. Jag hade inte varit ute längre stunder i vagn eller pulka med en liten bebis om det blåser mycket för lungornas skull. I vagnen får bebisen inte kroppsvärmen från dig. Så det beror lite på hur tjock åkpåsen är och barnet själv. Stick ner handen och känn nära på bebisen.

Torra nariga kinder smörjs när man kommer in med Maria Å, Baby care.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Gråa hår och flagande hårbotten

$
0
0
Häromdagen såg jag det, mitt första gråa hår, eller superblont. Jag har inte analyserat närmare utan gissar det är liten här hemma som är skyldig till mitt första gråa hår. Jag tycker det är vackert med grått hår, men jag kan tänka mig att vänta 40-50 år till eller så.


Men nu till en annan pinsam sak, nämligen min hårbotten. Den och håret blir alltid katastrof på hösten/vintern. Det är samma visa varje år och börjar i september ungefär. Hårbotten blir supertorr med stora hudflagor som följd. Inte särskilt roligt. Jag tänkte testa Balsammetoden ett tag och se om det hjälper. Det kanske även hjälper mot att mitt hår blir så trassligt vintertid. Har du något annat tips mottar jag det gärna. 😊


Tips mot flagande hårbotten.

Mitt bästa tips som jag hittat mot flagande hårbotten är kanske lite otippat. Jag tvättar håret med ca 3-4 dagars mellanrum. Jag använder efter tvätt Maria Åkerbergs Neroli Freshener direkt efter dusch i handukstorrt hår för att "neutralisera vattnets uttorkande effekt" och sedan duttar jag en olja i hårbotten med fingertopparna. T.ex. den här ekologiska Arganoljan (affiliatelänk). Oljan sugs in i håret och hårbotten efter några timmar, bäst resultat över natten. Men lite smått oljigt blir det ju. Men det är bättre än torrheten.

foto: Skogsrospa, Bodystore
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

D-vitamin i bröstmjölken istället för D-droppar?

$
0
0
Jag skrev tidigare ett inlägg om de olika sorters D-droppar som finns för spädbarn och vad som kan orsaka magknip. Jag minns att BVC sköterskan glömde ge oss D-dropparna när hon var hemma hos oss första gången vi sågs. Jag frågade då om det inte kanske hjälpte att jag åt extra D-vitamin + att det var sommar och vi då naturligt har en högre dos D-vitamin i kroppen och således i bröstmjölken. Hon såg ut som ett frågetecken av min kommentar, gissar att hon förmodligen inte tänkt den tanken för hon svarade att hon inte trodde det spelade någon roll.

Men jag kunde inte släppa det riktigt, skulle allt annat gå över i bröstmjölken utom D-vitamin? Nu några månader senare gjorde jag en snabb googling och hittade den här* artikeln i läkartidningen från 2008. Tyvärr är den ju ganska gammal, det verkar inte som det är så prioriterat att forska på bröstmjölk och amning. I artikeln kan man i alla fall tydligt se att om mamman tar extra D- vitamin går det över i bröstmjölken utan att det riskerar att påverka barnet negativt med hyperkacemi.




Så ett alternativ om barnet inte tål D-droppar borde då vara att mamman tar extra. Men det är ingen som verkar tänka på detta i Sverige?! Jag har hittat en amerikansk artikel här som dock tar upp just detta. Att barn som inte tål D-vitamin droppar kan erbjudas extra via bröstmjölken. En artikel från Nya Zealand, här, visar också på fördelar med att ge mamman extra  D vitamin redan under graviditeten. Kanske är det dags att uppdatera vilka tillskott som bör ges till gravida och ammande?

För övrigt tror jag att det är svårt nog att uppnå RDI för D-vitamin vilket ligger på 400IE för vuxna och 800 IE för äldre över 75 år, detta motsvarar nämligen 7 respektive 14 ägg (!!!). Äter du extra D-vitamin?



"......studier där kosttillskott av vitamin D till ammande kvinnor studerats. I en av dem gavs 1 000–2 000 IU vitamin D2 /dag till ammande kvinnor i Finland på vintern. Detta resulterade i att kvinnorna fick nivåer av vitamin D i bröstmjölken som motsvarade nivån på sommaren hos kvinnor som inte tagit något vitamin D. Det gjordes inga mätningar hos de ammade barnen i denna studie."*

"Årstidsvariationerna av vitamin D- koncentrationen i bröstmjölk förefaller vara i ungefär samma storleksordning som effekterna av tillskott av cirka 1 000–2 000 IU vitamin D till modern under vinterhalvåret."*

foto: kollage Living by Miriam , Pintest via thealphaparent.com
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Vinterutflykt? - packa ryggsäcken

$
0
0
Efter att ha läst om en familj som gick vilse i kylan så tänkte jag åter belys vikten av rätt kläder, men också att man även på mindre utflykter packar en ryggsäck med lite förnödenheter. De hade inte rätt kläder på sig och då kan det vara onödigt att lämna större stigar som är tydligt markerade. Familjen hade två barn och då kan man behöva lite extra utrustning med sig då de snabbt blir kalla. Först och främst ska man ju försöka klä sig rätt. Tips om det har jag skrivit tidigare här.


Om jag så ska ut på en kort dagstur så packar jag ryggsäcken med detta:


- Torra strumpor
- Tjock tröja eller jacka t.ex en dunjacka som är lätt
- Lite energipåfyllning, mörk choklad, nötter, kokt ägg eller liknande
- Varm dricka i termos
- Vatten
- Sittunderlag
- Toapapper
- Schweizisk armékniv
- Vandringskarta
- Elastisk stödbinda
Batteriladdare till telefonen

Se till att ha fullt batteri på telefonen då kyla drar extra mkt batteri. Det kan också vara värt att packa en extra batteriladdare. Stödbindan packar jag för jag har haft lätt att vricka foten. Den är annars bra till lite allt möjligt om det skulle hända något.

foto: mobil Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Kökskompost och självhushåll med Bokashi

$
0
0
Jag har länge varit sugen på Bokashi, det är en kökskompost som man har inomhus i köket och den kan ge både näringsvatten att vattna med och kompostmull när resterna grävs ner i jorden. Nu tänkte jag odla lite mer till sommaren, dels är jag taggad då jag mådde så illa förra året när det var säsong för frösådd, så jag måste ta igen det. Jag hörde också om alla skördar som slagit fel i Europa vilket gör det svårt att få tag på grönsaker. Så klart är ju självhushållning och ekologiska grönsaker också en stor drivkraft. Så nu slog jag helt enkelt slag i saken och beställde hem två hinkar och lite strö. Konceptet bygger på att man komposterar allt matavfall i en hink inomhus, skönt att slippa gå ut och tömma en hink på en kompost när det regnar och blåser. I hinken påbörjas nedbrytningen och de mikroorganismer som man tillför bryter ner mat och grönsaker delvis, den fulla nedbrytningen sker sedan ute i trädgården. När hinken är full låter man den stå och "jäsa" några veckor innan man kan antingen gräva ner det eller förvara i ett annat kärl om det är vinter.  När man gräver ner det halvnedbrytna avfallet i trädgården, gör man det förslagsvis där man sedan ska odla. Eller vid ett separat område där man sedan gräver upp komposten och fördelar i rabatter och krukor.

Sara Bäckmo - Hur snabbt blir Bokashi-kompost jord?




Jag känner mig så taggad att börja med detta att jag funderar på att be min man kolla om kollegorna på jobbet kan slänga sitt kompostavfall i en hink och ta med hem :-) Vi har så himla näringsfattig jord som antingen är i lera eller sand. Båda behöver extra struktur av kompostmull. Detta system är så enkelt och behöver inte skötas som en vanlig kompost. Inget vattnande, vända och lufta osv. Allt komposteras i sista steget där på platsen, där det ska göra nytta. Har ni kompost, vad har ni för erfarenheter av det?



foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Bugaboo Donkey handtagsskydd

$
0
0
Att pimpa barnvagnen är väl idag mer en regel än undantag. Jag var sugen på handtagsskydd till min Bugaboo Donkey. Dels för att jag tycker handtaget som kommer från leverantör är i ett material som liksom suger åt sig smuts när det kommer i marken då man fäller ihop vagnen. Jag hittade High Coast Design som gör PVC fria skydd i läderimitation, 35% bomull och 65% Polyester. (Att hitta ekologiskt slitstarkt och avtorkningsbart material utan polyester än nog rätt svårt). Det är superfin kvalité och Johanna är väldigt noggrann med det hon syr. Jag köpte också barnvagnskrokar som är bra att hänga t.ex shoppingpåsar eller skötväskan. Också dessa är superfina och känns lyxiga. Handtagsskyddet är väldigt mjukt att hålla på och känns inte kallt eller så även om det är kallt ute.


 Jag gillar även när emballage och packning inte bara är något nödvändigt ont, utan att det levereras med ett litet fint band och visitkort.

Det enklaste sättet att få på handtagsskyddet är att vända det ut och in och trä på ena änden och sedan rulla det över handtaget, som en kondom 😊 Om du inte beställer den med dragkedja.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Livets Mirakel

$
0
0
Här om dagen gick ikonen Lennart Nilsson ur tiden, en legend som skapat en stor inblick i hur vi blir till. En av de första fotografer jag såg upp till som tonåring. Nu finns Livets Mirakel på SVT play. Man blir ödmjuk och lika fascinerad varje gång man tänker på hur liv blir till, från ett ägg och en spermie. Hur allt är programmerat in i minsta detalj.

Jag läser Lennart Nilssons bok när jag är gravid julen 2015.


foto: mobil Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:


Balsammetoden

$
0
0
Jag har som jag skrev tidigare börjat med balsammetoden, tänkte ni kanske ville veta hur det går? Om ni vill veta mer om metoden så finns det att läsa vilka schampon, inpackningar och balsam som är "godkända" när man kör balsammetoden här. Jag har bara kört i nån vecka men håret är smidigare och mjukare, det känns inte så där torrt som det annars gör på vintern. Jag provar just nu att utesluta olja i hårbotten ett tag för att kunna utvärdera balsammetoden. När jag såg att Martina Johansson körde med balsammetoden så ville jag prova, hon har verkligen fint hår.

Jag hoppas håret bara blir bättre och bättre. Jag tycker inte att mina toppar är särskilt slitna trots att jag klippte mig senast i juni innan bebis kom. Så jag tänkte prova att vänta ytterligare med att klippa mig. Jag har kört olja i topparna och i håret tills nu. Men är ändå lite sugen på att prova då Martina gör varma oljinpackningar, men väntar. Då mitt hår är lite bångstyrigt på vinter är det lite svårt att utvärdera fullt ut, men tycker inte alls hårbotten flagar lika mycket som med vanligt schampo. Håret är dock lite tungt och något fett. Så det känns inte som det blir helt rent, men jag har inte provat äppelcidervinäger än, det ska tydligen vara bra att skölja med. Har ni andra några tips? Eller tar det 6 månader som en läsare skrev innan det blir bra?
foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

4 år med sköldkörtelcancer

$
0
0
Idag är det 4år sedan jag fick mitt sköldkörtelcancerbesked. Tiden har gått ofantligt fort och jag tänkte idag reflektera lite över den tiden. När jag ser tillbaka så kan jag konstatera att rehabiliteringslägret som jag var på med Ung Cancer var en viktigt milstolpe i min läkning. Den kom precis rätt i tiden. Att få höra andras historier och hjälpa andra hjälpte också mig. Jag kan även konstatera att jag själv liksom många andra som får sitt besked fokuserar på träning och andra "petitesser". Det är flera som mailat och frågat, eller frågar på Facebook. Kan jag träna som vanligt, kan jag springa det loppet, kommer jag gå upp eller ner i vikt, osv. Jag säger inte att dessa tankar är fel, det är ett sätt att skydda oss. Eller vi tror det skyddar oss, precis som det där när vi tror vi skyddar någon genom att underhålla information. Det funkar inte i längden.

 Jag förstår nu att för att jag skulle kunna läka och gå vidare, för att mitt liv inte skulle vara en lögn, så var det bara en sak som gav frid i kroppen. Acceptans. Att acceptera att man är sjuk, att istället fokusera på det för något annat. Att erkänna detta skapar frid. Men det är en process, det kanske inte kommer direkt. Man måste också ge sig själv tid att läka både mentalt och fysiskt. Det är så många pusselbitar som ska hamna på plats. Det går att inte räkna med att livet är som vanligt, att det någon sin ska bli som vanligt. Livet blir annorlunda, det vore konstigt annars. Många vill så gärna arbeta som vanligt, köra på bara. Jag tror man behöver dra i handbromsen, tagga ner. Sedan kommer oftast energin och lusten tillbaka. Men man ska inte glömma att det är okey att vara arg, ledsen, besviken eller bara tom. Att bara gå i mjukisbyxor hemma. Att vara sjukskriven är inte ett tecken på svaghet. Det är ett tillfälligt tillstånd som behövs för att kroppen ska läka, på alla plan. Även den psykiska. Jag tror vi har svårare att erkänna en psykisk sjukdom, den syns inte som ett sår, finns den då?

Nån vecka efter operation 2.
Jag känner också att stödet från vänner och familj varit enormt, även från mer avlägsna bekanta som hört av sig. Det har gett mig en styrka att kämpa på. Min gudson som föddes någon vecka efter beskedet och bara dagar innan jag opererades har också varit en livboj. Något att hänga upp fokus på, barn har sånt framtidsfokus, precis det man behöver när man är sjuk. Jag tror också hur konstigt det än låter, att min kris/utmattningssyndrom jag hamnade i också har varit en viktig del i återhämtningen. Jag är idag inte friskförklarad, kommer inte bli, kommer inte få den där "gröna stämpeln". Men det går bra, det funkar, det går att leva, jag känner mig inte sjuk.


foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Köksträdgården 2017

$
0
0
Så var det dags för årets odling, startskottet har gott och jag har satt två sorters jordgubbar, persilja, jätteverbena och basilika. Det flesta frön har redan kommit upp två små hjärtblad. Om nån vecka kommer jag så ruccola, solros, chili och paprika. Sen tänker jag väcka liv i de bortglömda odilngslådorna vid växthuset. Den ena hann jag börja gräva ur i somras innan lilla mini kom till världen. Sen har den stått där halvt urgrävd och övergiven. Den andra lådan är vildvuxen och behöver också grävas ur, lite synd att jag inte hann med det i höstas då det finns massa lökar i den lådan som behöver flyttas. Vet inte hur de klarar en vårflytt? Om de hade varit lökar som blommar tidigt på våren kunde jag flytta dem efter blomning. Men dessa blommar i juli tror jag. Så då är det lite sent att fixa med en odlingslåda. Jag tänkte börja direkt när kärlen är ur jorden.
Planen är att gräva upp plastduken som ligger i botten då den mest samlar sniglar. Den gamla jorden som är urlakad på näring ska få nytt liv med Bokashi och därefter förhoppningsvis hästgödsel.

Vad odlar ni i år, vad får jag inte missa?

Växthuset i vintervila, lådorna ser ni till höger.
Några av de nya fröerna köpta i år.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

6 månader

$
0
0
Nu är hon 6 månader och 1,5 vecka ungefär. Hon har börjat "krypa" med fart, alltså hon är rätt snabb när hon får syn på något hon vill utforska. Hon drar sig fram och halvt puttar sig fram med benen. Vardagsrummet och "lekmattan"är inte längre lika spännande som hallen, brandsläckaren (note to self: måste fästas på väggen), reflexerna på barnvagnen, våra skor, ica papperspåsar och tidningar.

Hon var först nöjd med sitt halvhoppande fram på alla fyra i vardagsrummet eller köket där jag var. Men inte längre, nu ska det utforskas och hon drar iväg bort från mig. Tänk att det gått 6 månader sedan hon kom, tiden går verkligen fort. 2 små tänder har också dykt upp, hon sitter själv utan stöd, men med amningskudden runt för hon kan liksom falla bakåt om hon får syn på något. I sängen vågar jag inte lägga henne själv längre, så nu måste jag försöka få henne att sova i spjälsängen/bedside crib. Än så länge får hon plats i den, men vi kanske måste köpa en lite större spjälsäng innan det blir dags för en vanlig säng. Hur gjorde ni när de liksom lever loppan i sängen? Det känns som hon snart också kommer resa sig mot sidorna på bedside cribben, den har ju inte så höga kanter. Ska man köpa grindar och placera ut där man inte vill att hon ska utforska för mycket, som veden och runt kaminen då det blir så sotigt. Är det lönt?

Himla skönt att grinden till trappan är på plats och att min man hann få dit ett snyggt lås i mässing, låset blev verkligen snyggt.




.

foto: Living by Miriam 
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Färga ullkläder/body med gurkmeja

$
0
0
Jag köpte en ullbody begagnat samtidigt som jag köpte en ringsjal. Säljarens bild var inte den bästa så jag trodde den var i bättre skick än den var. Men för 50kr tänkte jag att jag i alla fall kunde testa att färga ullbodyn med växter. Jag har länge varit sugen på att prova färga med växter eller naturmaterial. Egentligen sedan min mamma var på en växtfärgningskurs för många herrans år sedan. Jag minns inte om jag hälsade på eller vad jag gjorde där. Men jag har en tydlig bild i huvudet på de där vackra garnerna som hängde ute och torkade på rad i skuggan av några björkar. Några garnhärvor tvättades i en klar och ren bäck bredvid torksträcket, det var sommar och sol. Så romantiskt och spännande.



Jag bestämde mig i alla fall för att testa färga med gurkmeja, det är ju en väldigt stark krydda och något som finn hemma. Jag försökte googla mig fram, men de flesta beskriver hur man färgar ullgarn, inte ullkläder. Men jag testade lite och tycker det blev väldigt bra, tänk på att kläderna luktar gurkmeja efter färgning. Jag vet inte om det går bort om man vädrar, jag har den ute på vädring nu. Tänk också på att tvättlappar och liknande bli gula. Jag vet inte om man kanske kan rulla ihop dem med en säkerhetsnål eller skydda med en tygbit för att få lite proffsigare resultat.


OBS!!!! 
När man handskas med ull får man inte chocka ullen genom att blanda varmt och kallt vatten. Då tovar den sig. Man ska också röra försiktigt i vattnet och hantera plagget varsamt.

Du behöver:

En stor rostfri kastrull ca 10 liter
Alun
Gurkmeja
En stor slev eller pincett i rostfritt (eller trä som kan bli färgat)
En ren diskho
Termometer
Ättika


Färga med gurkmeja så här:

Tvätta plagget först om det är smutsigt.
Koka upp vatten i en stor kastrull med gurkmeja och alun, vattnet ska täcka plagget.
Sänk temperaturen till ca 80-90*C.
Skölj upp plagget i varmt kranvatten, börja ljummet och spola sedan så varmt du kan med händerna. Lägg det varma klädesplagget i kastrullen med färgbadet utan att det får kallna emellan.
Låt det sjuda i 80-90*C i ca 30 min rör om försiktigt då och då.
Stäng sedan av plattan och låt plagget ligga kvar och svalan långsamt med vattnet.
När temperaturen är runt 37*C ta upp och skölj det noggrant i diskhon i samma temperatur.
Skölj sist med lite utspädd ättika.
Känns det som det behövs tvätta med lite ulltvättmedel och avsluta eventuellt med en ullkur.

Tvätta alla redskap direkt, låt de inte torka. Även metall blir lite missfärgat märkte jag.

Mängd alun resp. gurkmeja?

Jag tog ungefär 1 msk gurkmeja och det tror jag var lite mycket för en liten ullbody, kanske att 1/2 msk hade räckt? Eller så var min gurkmeja väldigt kraftig? I den här beskrivnings så har hon 1 msk till 50g garn, samt 10% av plaggets vikt i mängd alun, min body vägde 70gr.



Lycka till!

foto: Living by Miriam
Hem, Trädgård, Barn & Hälsa.


Följ bloggen på:

Viewing all 712 articles
Browse latest View live